مسجد سلطان احمد؛ نگین آبی استانبول
به روز رسانی: 18 دی ، 1403 جاذبه های گردشگری
آیا تابهحال از داستان پشتپرده مسجد سلطان احمد چیزی به گوشتان خورده است؟ استانبول شاید تنها شهری در دنیا باشد که برای نخستینبار پای مساجد را به فهرست جاذبههای دیدنی این جهان باز کرد. مساجد این شهر فقط یک عبادتگاه ساده نیستند؛ از دل هر مسجد گنجینهای از تاریخ، هنر، سیاست و فرهنگ بیرون میزند که شنیدن داستان هرکدام آدم را غرق حیرت و شگفتی میکند. مسجد آبی استانبول هم مانند تمام همقطاران خود در این شهر، داستانهای جالبی برای روایتکردن دارد که قرار است در این نوشتار راوی آنها باشیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
مسجد سلطان احمد کجاست؟
مسجد جامع سلطان احمد در قلب بافت تاریخی شهر استانبول و درست مقابل یکی از بزرگترین مساجد این شهر، یعنی کلیسا یا مسجد ایاصوفیه قرار دارد. مسجد سلطان احمد (به ترکی Sultan Ahmet Camii) که با نامهای دیگری مانند مسجد کبود یا مسجد آبی هم شناخته میشود، از انتخاب همین موقعیت مکانی ریشه میگیرد. این منطقه که روزگاری پایتخت سلاطین عثمانی بوده، با میزبانی از مسجد سلطان احمد، هنر معماری مسیحی را در مقابل هنر و قدرت معماران اسلامی به زانو درمیآورد.
مسجد سلطان احمد روی نقشه
سلطان احمد که بود؟ چهاردهمین پادشاه عثمانی
سلطان احمد چهاردهمین پادشاه دربار عثمانی است که پس از درگذشت پدر، در سن 13 سالگی ردای پادشاهی را به تن کرد. این پادشاه نوجوان علیرغم سن بسیار کمی که داشت، با نکشتن برادر خود سنت مغموم برادرکشی را برای همیشه از صحنه امپراطوری عثمانی حذف کرد.
در تاریخ از سلطان احمد به عنوان مهربانترین پادشاه عثمانی یاد میشود. این پادشاه ارادت خاصی به پیامبر اسلام داشت؛ به همین دلیل هم سالهای زیادی از عمر خود را به ساختوساز بناهای مذهبی و مساجد بزرگ و بازسازی زیارتگاهها اختصاص داد. جالب است بدانید که سلطان احمد هرچه در عرصه اخلاق و مذهب پیشتاز تمام سلاطین عثمانی دیگر بوده، در جبهه جنگ بسیار ضعیف و بیسیاست عمل میکرده است.
تاریخ مسجد سلطان احمد؛ اولین مسجد 6 مناره ای استانبول
نمیدانم اگر پای غرور و شوکت سلاطین عثمانی به خاک استانبول باز نمیشد، آیا باز هم میتوانستیم شاهد خلق زیباترین مساجد دنیا در این شهر باشیم یا نه؟ برخلاف تمام پادشاهانی که با ساخت کاخهای سلطنتی اقتدار و شکوه فرمانروایی خود را به رخ دنیا میکشیدند، سلاطین عثمانی به مساجد روی آوردند. بهعبارتی هر کدام از مساجد استانبول، یادآور جلال و شوکت یکی از پادشاهان امپراطوری عثمانی به حساب میآید. قصه مسجد سلطان احمد استانبول هم مشابه تمام مساجد این شهر، ریشهای کاملا سیاسی دارد.
سلطان احمد زمانی که بر تخت پادشاهی نشست، اوضاع سیاسی کشور تعریف چندانی نداشت. در این دوره امپراتوری صفوی از یک طرف و امپراتوری هابسبورگ از طرف دیگر، ترکها را به جبههی جنگ کشانده بود. سلطان احمد هم که تقریبا از سیاست چیزی نمیدانست، با امضاکردن دو معاهده صلح، به جنگهایی با بهای سنگین و گزاف خاتمه داد. چهره ضعیف و بیکیاستی که سلطان احمد از خود در سیاست نشان داد، سبب شد تا بنیان آبرو و اقتدارش میان مردم به لرزه درآید.
بهانه ساخت مسجد سلطان احمد هم دقیقا از همین نقطه آغاز شد. پادشاه جوان ما برای اینکه بار دیگر عزت و شوکت پادشاهیاش را زنده کند، به ساختن اولین و بزرگترین مسجد عثمانی در استانبول اقدام کرد. جالب است بدانید که تا قبل از ساخت این مسجد، ایاصوفیه به عنوان اصلیترین مسجد این شهر شناخته میشد که در واقع، کلیسای رومیان مسیحی بوده است. اما از آنجایی که در این دوره کشمکشهای فراوانی میان مسلمانان و مسیحیان بود، سلطان احمد تصمیم گرفت با ساخت این بنا میان ایاصوفیه و کاخ توپکاپی اقتدار مسیحیت را زیر سوال ببرد و جای پای اسلام را میان ترکها محکمتر کند.
در نهایت پروسه ساخت مسجد احمد سلطان در سال 1616، درست یک سال قبل از مرگ سلطان، به اتمام رسید. این بنا از آن سال تا به امروز بارها مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است. باوجوداین، بخشهای زیادی از این بنای باشکوه مانند آشپزخانه و اتاقهای اجارهای برای همیشه زیر خاک مدفون شد.
تصاویر مسجد سلطان احمد
تمعماری مسجد سلطان احمد استانبول؛ گنبد فیروزه ای ترکیه
مسجد سلطان احمد ترکیه بزرگترین شاهکاری معماری در این کشور است که تا به امروز هیچ بنای تاریخی یا مذهبی دیگر نتوانسته در زیبایی و نمای ظاهری از آن جلو بزند. این مسجد تلفیق خلاقانه و بسیار هنرمندانهای از سبک معماری اسلامی و طراحی بیزانسی است. البته وجود چینن ترکیبی آن هم زمانی که سلطان احمد در گذاشتن خشتبهخشت این بنا از ایاصوفیه بزرگ الهام میگرفت، خیلی جای تعجب ندارد.
مسجد سلطان، هنر دست صدفکار آقامحمد بیچاکچو، معمار برجسته عثمانی و شاگرد معمار سینان معروف است. از آقامحمد چندین بنای باشکوه دیگر هم در استانبول به چشم میخورد؛ اما واقعیت این است که هیچکدام از آنها نتوانسته به اندازه مسجد آبی نام او را در تاریخ ماندگار کند.
مسجد سلطان تقارن بینظیر و بینقصی از طاقها، گنبدها و منارههاست. 5 گنبد اصلی، 8 گنبد فرعی و 6 مناره، شاکله اصلی این بنا را تشکیل میدهند. آنچه زیبایی نمای بیرونی این بنا را دوچندان میکند، گنبدهای آبشاریشکل و منارههای باصلابتی است که در اثر یک سوءتفاهم به هویت این مسجد درآمد.
روایت است که سلطان احمد از محمدآقا تقاضای ساخت 4 مناره طلایی را کرده بود، اما معمار بهجای 4 مناره 6 مناره برای این مسجد ساخت. این سوءتفاهم اگرچه بعدها به دلیل شباهت به مسجدالحرام کعبه اسباب خلق مشکلاتی تازه را برای سلطان جوان فراهم کرد؛ اما به دلیل ساختارشکنی، نام این مسجد را در سکوی اول شاهکارهای تاریخی بزرگ جهان به ثبت رساند. به همین دلیل سالها بعد سلطان احمد دستور داد تا برای مسجدالحرام، مناره هفتمی بسازند تا برتری آن به تمام مساجد جهان حفظ شود.
هنر اصلی آقامحمد در مصالح بهکاررفته در این بنا نشان داده میشود. سنگ سماق، گرانیت قرمز، مرمر، سنگ بِرش و کاشی ایزنیک مزینشده به طرحهای مختلفی از گل، مصالح اصلی این بنا را شامل میشوند.
جالب است بدانید که هرکدام از این مصالح از یک گوشه دنیا به این مسجد راه پیدا کردهاند! مثل، مرمر از جزیره مرمره ترکیه، سرب از اسکوپیه یا سنگ سماق از منطقه میحلیجیک انتخاب شدهاند. تیرخلاص آخر هم انتخاب کاشیهای آبیرنگ ایزنیک از قطب اصلی تولید کاشی در جهان، یعنی شهر ایزنیک بود که هویتی جدید را برای این مسجد رقم زد.
کاشیهای آبرنگ مسجد سلطان آنقدر زیبا و خیرهکننده است که حالا دیگر همه این مسجد را نه با نام سلطان، که با اسم جدیدش یعنی مسجد آبی استانبول میشناسند.
مسجد آبی استانبول
عجایب مسجد سلطان احمد؛ شکوه معماری عثمانی
بزرگترین اعجاز مسجد آبی ترکیه (The Blue Mosque) را میتوان حضور بیش از 20 هزار کاشی آبیرنگ ایزنیک در این بنا دانست که به طرز هنرمندانهای با دست نقاشی شدهاند. در سبک نقاشیها شما میتوانید تماشاگر 50 الگوی هنری مختلف باشید و این تنها نشانه نبوغ و هنرمندی قاسم غباری، طراح برجسته این نقاشیهای خیرهکننده و الهامبخش است.
وجود 6 مناره از دیگر عجایبی است که به این بنای مذهبی اعتبار و جایگاه والایی میبخشد. همانطور که گفتیم وجود 6 مناره در هیچ مسجدی مرسوم نیست و آقامحمد با این خطای شنیداری خود، سنتی جدید و تازه را در ساخت مسجد بنا کرد که بعد از گذشت سالها همچنان از آن به عنوان شاهکاری بزرگ یاد میشود.
مجموع تمام ظرافتهای هنری و جلوههای جذاب بصری که در ساخت مسجد کبود استانبول بهکار رفته، موجب شد تا پاپ بندیکت شانزدهم در سفر خود به ترکیه از مسجد آبی آن دیدن کند. در تاریخ از این اتفاق به عنوان دومین دیدار پاپ از عبادتگاههای مسلمانان یاد میشود.
عکس مسجد سلطان احمد استانبول
بخش های داخل مسجد سلطان احمد
آقامحمد، معمار مسجد ابی در ترکیه، در ساخت این بنا طریق و شیوه استاد خود را پیش گرفت؛ اما در این ساختوساز سبک متفاوت و رنگارنگ هنرمندانه خود را هم چاشنی کار کرد تا ما امروز شاهد خلق اثری باشکوه و بیرقیب در دنیای معماری باشیم. در ادامه همراه ما باشید تا سری به بخشهای مختلف این مسجد بزنیم. بیتردید با گشتوگذار در این بخشها خصوصیات مسجد سلطان احمد بیشتر قابل لمس خواهد بود.
ورودی های مسجد کبود استانبول
برای ورود به بهشت زیبای مسجد آبی ورودیهای بیشماری تعبیه کردهاند که اصلیترین آنها در ضلع شمال غربی بنا قرار دارد. این ورودی که در جذابیت و زیبایی حرف ندارد، مزین به مقرنسکاریهای خیرهکننده و میلهها یا زنجیرهایی آهنی در سردر ورودی است که وجودشان در این قسمت بیحکمت نیست.
در گذشته تنها شخصی که اجازه داشت با اسب وارد مسجد شود، شخص سلطان احمد بود. اما از آنجایی که هیچ منصب و جایگاهی در دنیا نمیتواند حرمت و عزت حریم امن الهی را دگرگون کند، در سردر این ورودی زنجیرهایی آهنی قرار دادند تا پادشاه هنگام ورود به نشانه ادب و احترام سر خم کند و در کمال خضوع و خشوع به این مسجد قدم بگذارد.
بهجز ورودی اصلی سه ورودی در ضلع شمال شرقی و سه ورودی دیگر در میدان سلطان احمد برای این بنا تعریف شده است. یکی از این ورودیها به مدرسه و مقبره سلطان احمد و سه ورودی دیگر به نخستین دانشگاه عثمانی و دارالفنون راه پیدا میکند.
حیاط و شبستان مسجد آبی
ورودی مسجد را که پشت سر گذاشتید، از یک طاق بلند عبور خواهید کرد که شما را به حیاط دلباز و باصفای این بنا میرساند. قبل از اینکه بخواهید از فضای داخلی مسجد دیدن کنید، بهتر است چرخی در این حیاط بزنید و در آرامش و زیبایی خاص آن غرق شوید.
در حیاط مسجد آبی یک آبخوری ششضلعی با شش ستون مرمرین به چشم میخورد. این آبخوری در ابتدا با گنبدی مسقف و طاقی حکاکیشده طراحی شد که بعدها گنبد اصلی جای خود را به گنبدی ساده و بیآلایش داد. دورتادور حیاط را نیز رواقهایی همشکل با گنبدی بالای سر و ستونهایی مرمرین احاطه کردهاند.
خوب که در گوشهوکنار حیاط سیاحت کردید، کفشها را درآورید و راهی بهشتیترین نقطه مسجد، یعنی شبستان شوید. در شبستان موج خیرهکنندهای از رنگ و نقشونگار شما را انگشتبهدهان و متحیر میکند. گل سرسبد تمام این زیباییها 23 هزار کاشی مزینشده به 50 نوع طرح متنوع است که تفکیک آنها از هم کار چندان آسانی نیست. قسمت پایین شبستان را کاشیهای سنتی با طرحهای ساده و قسمت بالای آن را کاشیهای مدرن پرزرقوبرق با نقشونگارهای فراوان و پیچیده تشکیل میدهند.
حیاط و شبستان مسجد آبی استانبول
غرفه پادشاه
غرفه پادشاهی تافتهای جدابافته در مسجد کبود است که تابهحال نظیر آن در هیچ مسجد عثمانی دیگری دیده نشده است. این غرفه در ضلع جنوب شرقی مسجد قرار دارد که سلطان برای ورود به آن به همراه اسبش، باید از سطحی شیبدار عبور میکرد. مقابل این سطح شیبدار، ایوانی با چشمانداز تنگه بسفر به چشم میخورد.
در این غرفه، یک محراب، دو استراحتگاه کوچک و یک طاق سرپوشیده هم دیده میشود که به وسیله 10 ستون مرمرین احاطه شدهاند. طبیعتا در غرفه پادشاهی، جنس کاشیهای بهکاررفته در محراب و طاق با سایر بخشهای این مسجد توفیری اساسی دارد. در طراحی این بخش علاوه بر اینکه از نفیسترین کاشیها استفاده شده، تزئیناتی از کندهکاریها و نقوش طلاکاریشده در محراب هم به چشم میخورد که جلوهای دیگر به این غرفه میبخشد.
مدرسه تاریخی
مدرسه تاریخی را میتوان به نوعی راهنمای مکتوب مسجد سلطان احمد در استانبول دانست. اگر دلتان میخواهد از تاریخ پشتپرده این بنا بیشتر بدانید؛ اگر با دنیای معماری بیگانهاید و مایلید از جزئیات آن بیشتر بدانید؛ و خلاصه اگر میخواهید ردپای فرهنگ را در جزئیات این بنا دنبال کنید، درهای مسجد تاریخی به روی شما باز است.
در مدرسه تاریخی دانستیهای نابی از تاریخ، فرهنگ و هنر مسجد آبی در اختیار بازدیدکنندگان قرار میگیرد. این مدرسه در جوار دیوار خارجی مسجد واقع شده است.
لوسترها و خوشنویسیهای خیره کننده
مسئولیت روشنایی مسجد برعهده لوسترهای شمعدانی بزرگی است که ضمن داشتن طراحیهای منحصربهفرد، از جواهرات قیمتی برخوردار بوده و هر گردشگری را سربههوا میکنند. البته بخش زیادی از این جواهرات در طول زمان به یغما رفته یا به موزههای معروف سپرده شده است.
یکی از اقدامات عجیبی که در گذشته برای لوسترها انجام دادهاند، قراردادن تخم شترمرغ روی آنها بوده است. این کار جالب ضمن تمیز نگهداشتن سنگها، از ایجاد تارعنکبوت و لانهگزینی حشرات هم جلوگیری میکرده است.
اگر نگاهتان را از لوسترها بگیرید و اطراف را برانداز کنید، با شگفتیهای خوشنویسی روی دیوارها و پنجرههای قدی این بنا ملاقات خواهید کرد. تقریبا به هر سمتی که سر بچرخانید، اثری شکوهمند از خوشنویسیهای سید کاظم گُبَری، خوشنویس برجسته قرن هفدهم، خودنمایی میکند. محتویات این خطوط را هم آیات متبرک قرآنی و اسامی سلاطین عثمانی تشکیل میدهند.
خوشنویسیها علاوه بر جنبه بصری، به بُعد معنوی بیتر این بنا هم کمک میکنند. بنابراین، اگر حالتی از عرفان را در این مسجد تجربه کردید، بدانید که خطوط قرآنی حکشده روی دیوارها و پنجرهها کار خود را به درستی انجام داده است.
لوسترهای مسجد آبی استانبول
کاشیکاریهای رنگی
شکوه و جلال مسجد ترکیه سلطان احمد بر مدار کاشیهای متنوع و رنگارنگ آن میچرخد. در بخش میانی این مسجد بیشتر میتوان شاهد این اصالت و زیبایی بود. در این قسمت، قابی بهشتی از کاشی ایزنیکی با رنگهای آبی، سبز و فیروزهای و با نقوشی از درخت، گل و میوه چشمها را نوازش میدهد. در ساختار بالای مسجد هم میتوان نقوشی هندسی از کاشیهای قرمزرنگ و آبی را مشاهده کرد که اگر بخواهیم جانب انصاف را رعایت کنیم، باید بگوییم در زیبایی به پای کاشیهای میانی مسجد نمیرسند.
یادگار شهر ایزنیک
آن تصویر بهشتی که از مسجد سلطان در ذهن همه بازدیدکنندگان این بنا نقش میبندد، مرهون یادگاریهای ارزشمند شهر ایزنیک است. ایزنیک به مرکز سفالگری در ترکیه شهرت دارد و از مردم آن به عنوان ماهرترین افراد در تکنیک نقشونگار کاشیکاری یاد میشود. کاشیهای آبیرنگ مزین به طرح گل لاله، درخت سرو و میوههای مختلف موجود در مسجد، به نوعی یادگار این شهر هنرپرور است.
فرشهای مسجد آبی
بخش دیگری از زیبایی مسجد آبی را فرشهای متنوع آن رقم میزند. فرشهای گلچینشده برای این مسجد، با استادی هرچهتمام انتخاب شدهاند. البته ناگفته نماند که در طول سالها فرشهای قدیمی بارها با فرشهایی نوین و تازه جایگزین شده است تا اصالت و مدرنبودن مسجد همچنان حفظ شود.
عکس داخل مسجد سلطان احمد استانبول
گنبد فیروزه و پنجرههای آن
به مرکزیترین بخش مسجد بروید و چشمتان را به سقف بدوزید تا تماشاگر جذابترین بخش بهشتی این بنا باشید. 260 پنجره ارسی با شیشههای رنگی، همان بخش جذابی است که نمیتوان از کنار آن ساده گذر کرد.
با وجود این پنجرهها نور به خوبی به داخل شبستان هدایت میشود. هر نیمطاق در مسجد 5 پنجره در دل خود دارد که خیلی از آنها تنها شمایلی از پنجره را دارند و فاقد هرگونه شیشهای هستند. در سقف مسجد 1 گنبد اصلی و 4 گنبد که دور آن حلقه زدهاند، دیده میشود. در گنبد اصلی نیز 28 پنجره و در هر نیمگنبد حدود 14 پنجره رنگی استفاده شده است. طراحی جالب و جذاب این بخش به لطف نوار آبیرنگی که دورتادور گنبد اصلی را میپوشاند، جلوهای دیدنیتر پیدا میکند.
منبر و محراب نمازگزار
قلپ تپنده هر مسجدی را میتوان منبر و محراب آن دانست و این بخش در مسجد سلطان احمد در نهایت دقت و ظرافت طراحی شده است. سنگهای مرمر سفید محراب، تداعیگر آرامش، طراوات و پاکیزگی این بنا هستند. کاشیهای رنگارنگ موجود در دیوارهای محراب، سرزندگی و شور را برای آن به ارمغان میآوردند. در اطراف محراب نیز تابلوهایی سبزرنگ با نوشتههای طلاکاریشده به چشم میخورد که تنوع معماری را در این بخش کامل میکنند.
در سمت راست محراب نیز منبری باصلابت خودنمایی میکند که تزئینات آن هوش از سر گردشگران میبرد. این منبر هرمیشکل آنقدر مرتفع و بلند است که اگر در دورترین نقطه از محراب هم بایستید، باز میتوانید چهره امام جماعت را ببینید و صدایش را بشنوید.
منبر و محراب نمازگزار در مسجد آبی
مقبره های قدیمی
آنچه پیوند بین تاریخ، هنر و فرهنگ گذشته را با دنیای امروز زنده نگاه میدارد، آرامگاههای تاریخی است. خوشبختانه از این جاذبه در اطراف مسجد آبی به وفور دیده میشود. خیلی از مقبرههای قدیمی موجود در این بنا متعلق به اشخاص فرهیختهای همچون هنرمندان، محققان، مخترعان و فرهنگیان عثمانی هستند.
آرامگاه تاریخی سلاطین عثمانی
در میان آرمگاههایی که در مسجد سلطان احمد دیده میشود، مقبره خود سلطان، همسرش و دو پسر او از جایگاه و اهمیت بیشتری برخوردار است. در کنار مقبره سلطان احمد، آرامگاهی با تزئینات خیرهکننده و جذاب هم جا خوش کرده است که نگاه هر رهگذری را به سوی خود جلب میکند. این آرامگاه به نام مقبره توپکاپی شناخته میشود.
مقبره شاهان عثمانی در مسجد سلطان احمد
تفاوت مسجد سلطان احمد و ایاصوفیه
مسجد سلطان احمد و ایاصوفیه شباهتهای بسیار زیادی به هم دارند؛ آنقدر که گاهی تشخیص این دو از یکدیگر قدری دشوار و پیچیده میشود. بااینحال، مسجد سلطان دو نماد معروف دارد که آن را نه فقط از مسجد ایاصوفیه بلکه از تمام مساجد این شهر متمایز میکند. اولین نماد 6 منارهبودن این بنا و دومین آن، کاشیهای آبیرنگی است که به نوعی امضای شخص سلطان پای این بنای باشکوه به حساب میآید.
قیمت بلیط مسجد سلطان احمد
برای بازدید از مسجد آبی استانبول نیازی به تهیه بلیط ندارید. بازدید از این مجموعه کاملا رایگان است و گردشگران میتوانند هرزمان که بخواهند، بدون ایستادن در صف بلیط از این مجموعه باشکوه دیدن کنند. شاید به همین دلیل است که بسیاری از گردشگران ترکیه برای کاهش هزینه های سفر به استانبول، بازدید از مساجد این شهر را در لیست برنامههای خود قرار میدهند.
ساعت بازدید مسجد سلطان احمد
ساعت کاری مسجد سلطان احمد همهروزه از ساعت 9 صبح تا 6 بعدازظهر است؛ اما بهترین زمانی که گردشگران میتوانند با آرامش کامل از جزئیات این بنا دیدن کنند، 9 تا 11:30 صبح است. در این ساعات مسجد در خلوتترین حالت خود به سر میبرد. ناگفته نماند که ورودیهای مسجد در 5 نوبت اقامه نماز به مدت 9 دقیقه به روی گردشگران بسته میشود. این قانون روزهای جمعه به دلیل برپایی نمازجمعه، از صبح تا ساعت 1:30 بعدازظهر اعمال میشود.
بازدید از مسجد آبی استانبول
آدرس مسجد سلطان احمد در استانبول
مسجد سلطان احمد در بخش اروپایی شهر استانبول و در منطقه معروف فاتح قرار دارد. فاصله مسجد سلطان احمد تا تکسیم حدود 7 کیلومتر و تا فرودگاه آتاتورک 19 کیلومتر است. پس اگر پرواز تهران استانبول شما در این فرودگاه به زمین نشست، بهتر است هتل خود را نزدیک به مسجد آبی رزرو کنید تا دسترسی آسانی به این محله داشته باشید.
- آدرس مسجد آبی: استانبول، منطقه فاتح، محله سلطان احمد، خیابان آت میدانی، پلاک ۷۰
دسترسی به مسجد سلطان احمد از میدان تکسیم
دسترسی به مسجد سلطان احمد با مترو، تراموا یا اتوبوس کاملا آسان است. شما میتوانید از هرجای استانبول که هستید، به کمک وسایل نقلیه عمومی این شهر خودتان را به مسجد سلطان برسانید. از بهترین خطوط تراموا میتوان به خط T1 کاباتاش به باغجیلار اشاره کرد. خط اتوبوس TB1 در منطقه دولما باغچه و خط اتوبوس TB2 در منطقه چاملیجا نیز شما را به مسجد آبی میرساند. برای دسترسی به مسجد با مترو استانبول هم خط M1A یا M2 نزدیکترین ایستگاه به شمار میروند.
نکات بازدید از مسجد جامع سلطان احمد برای گردشگران خارجی
برای جلوگیری از بروز هر مشکل و تجربه بازدید بدون دغدغه، توصیه میکنیم هنگام بازدید از مسجد کبود استانبول، نکات و قوانین زیر را رعایت کنید:
- چه خانم هستید و چه آقا، باید هنگام ورود به مسجد پوشش عرف را رعایت کنید. خانمها باید بازوها و پاهای خود را بپوشانند و پوششی برای موهای خود داشته باشند؛ آقایان نیز باید بدون شلوارک و با پوشش مناسب وارد شوند.
- در صورت به همراه نداشتن روسری، امکان به امانت گرفتن آن در ورودی مسجد وجود دارد.
- برای عکاسی از داخل مسجد، حتما باید از دوربین یا موبایل بدون نور فلاش استفاده کنید.
- بازدیدکنندگان باید کفشهای خود را درآورده و به کفشداری تحویل دهند یا در کیسهای با خود حمل کنند.
- هنگام بازدید از مسجد و مکانهای مقدس استانبول، باید سکوت را رعایت کنید.
- احترام به نمازگزاران و عدم عکاسی از آنان، دیگر شرط بازدید از این مسجد تاریخی است.
- برای جلوگیری از بروز این مشکلات، توصیه میکنیم بازدید خود را به ساعات غیرشرعی موکول کنید.
جاهای دیدنی نزدیک مسجد سلطان احمد
مسجد آبی استانبول احتمالا شما را ساعتها سرگرم و مجذوب خود میکند؛ اما اگر فرصتی پیدا کردید، حتما به جاهای دیدنی استانبول در جوار این مسجد سر بزنید. ما در ادامه معرفی کوتاهی از بهترین این جاذبهها را خواهیم داشت:
- حمام خرم سلطان: حمامی تاریخی که به دستور خرم سلطان، ملکه امپراتوری عثمانی، در قرن 16 ساخته شده و به حمام خرم سلطان مشهور شد.
- باسیلیکا سیسترن: آبانباری باستانی متعلق به دوره بیزانس که در قرن ششم میلادی ساخته شد؛
- کاخ توپکاپی: کاخ توپکاپی استانبول مقر اصلی حکومت امپراطوری عثمانی بوده که به عنوان قدیمیترین کاخ جهان شناخته میشود.
- ایاصوفیه: بزرگترین کلیسای امپراتوری بیزانس که بعد از فتح قسطنطنیه، توسط عثمانیها به مسجد تغییر کاربری داد.
- کلیسای ایا ایرنه: نخستین کلیسای مسیحیت در شهر باستانی قسطنطنیه، کلیسای ایا ایرنه استانبول است که بیش از 1600 سال قدمت دارد.
حمام خرم سلطان
مراکز خرید نزدیک مسجد سلطان احمد
در منطقه معروف فاتح و در همسایگی با مسجد سلطان احمد، مراکز خرید قدیمی و مجللی جا خوش کردهاند که شما را به یک پاساژگردی متفاوت دعوت میکنند. لیست بهترین مراکز خرید استانبول و فاصله آنها از مسجد آبی به شرح زیر است:
- بازار آراستا: 290 متر
- گرند بازار: 850 متر
- بازار ادویه: 8/1 کیلومتر
- مرکز خرید هیستوریا: 7 کیلومتر
بهترین رستوران ها برای صرف غذا در اطراف مسجد آبی استانبول
بعد از دیدن شکوه و زیبایی مسجد آبی استانبول احتمالا گرسنگی به سراغتان خواهد آمد. پیشنهاد ما برای یک شکمگردی جانانه در منطقه فاتح، سرو غذا در رستوران کوفته سلطان احمد، رستوران گوشه سلطان یا رستوران رامی است. در این رستورانها طعم اصیلی از غذاهای ترکی از جمله کوفته، کباب و خورش قصری انتظارتان را میکشد. اگر میخواهید از متوسط هزینهای که باید بپردازید هم مطلع شوید، میتوانید مقاله قیمت غذا در استانبول را مطالعه کنید.
بازدید از مسجد سلطان احمد در سفر به استانبول
هیچ واژهای نمیتواند عظمت، زیبایی و شکوه مسجد آبی استانبول را به تصویر بکشد. بااینحال، ما همه تلاشمان را کردیم تا گوشهای از جلوههای بصری این بنای پررمزوراز را به تصویر درآوریم تا بتوانید هنگام سفر با تور استانبول دید دقیقترین از این بنای تاریخی داشته باشید.
حالا نوبت شماست که از حسوحالتان درباره این مسجد رویایی برایمان بنویسید. تاریخ ساخت مسجد سلطان احمد برایتان بیشتر جذاب بود یا شیفته سقفهای فیروزهای و دیوارهای طلاکوبیشده آن شدید؟ ما مشتاقانه منتظر شنیدن نظرات شما هستیم.
سوالات متداول:
1. مسجد سلطان احمد در کدام کشور است؟
این مسجد از جاذبههای مهم کشور ترکیه است.
2. مسجد کبود ترکیه در کدام شهر است؟
مسجد کبود نام دیگر مسجد سلطان احمد است که در شهر استانبول قرار دارد.
3. تاریخ ساخت مسجد سلطان احمد چه سالی است؟
این مسجد در سال 1616 میلادی، مصادف با قرن 11 قمری ساخته شده است.
4. طول مسجد سلطان احمد چقدر است؟
طول این مسجد برابر با 73 متر است.
5. چگونه از تکسیم به مسجد سلطان احمد برویم؟
برای دسترسی به مسجد از میدان تکسیم خط T1 تراموا، خط TB1 و TB2 اتوبوس و خط M1A یا M2 مترو بهترین روش هستند.