https://gateway.trip.ir/api/

همه چیز درباره مسجد جامع مکی؛ نگین زاهدان

به روز رسانی: 24 بهمن ، 1402 مقاصد پر طرفدار

مسجد مکی زاهدان

زاهدان، یکی از اصیل‌ترین نقاط ایران، قدمت بالایی دارد و جاذبه‌های فراوانی را در خود جای داده است. از جمله این جاذبه‌ها می‌توان به مسجد مکی زاهدان، بزرگ‌ترین مسجد اهل سنت در ایران اشاره کرد. این مسجد که بیش از نیم قرن پیش تاسیس شده، وقایع بسیاری را از سر گذرانده و چندین بار مرمت و بازسازی شده است. مسجد جامع مکی، معماری منحصربه‌فردی دارد و تلفیقی هنرمندانه از معماری ایران و جهان است. اگر می‌خواهید همه چیز درباره مسجد مکی نگین زاهدان را بدانید، کافی است تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

معرفی مسجد مکی زاهدان و آشنایی با تاریخچه آن

پروژه ساخت مسجد مکی زاهدان در سال ۱۳۵۳ در زمینی به مساحت ۶۰۰ مترمربع کلید خورد. عبدالعزیز ملازاده، معمار مسجد مکی، برای طراحی نقشه این سازه مذهبی از معماری مسجد مدینه الهام گرفت و دو مناره به ارتفاع ۳۷ متر نیز داخل مسجد بنا کرد. این عبادتگاه از سال ۱۳۶۵ محلی برای نماز و عبادت اهل سنت در نظر گرفته شده است.

مساحت مسجد مکی زاهدان در حال حاضر به ۳۳ هزار متر مربع می‌رسد و گنجایش ۵۵ هزار نفر را دارد. این مسجد در سال ۱۳۸۹ توسط افراد ریگی بمب‌گذاری شد و ۲۲ نفر به شهادت رسیدند؛ اگرچه آسیب چندانی به مسجد وارد نشد. هزینه ساخت مسجد مکی زاهدان و مرمت و بازسازی آن اغلب با کمک‌های مردمی تامین می‌شود؛ زیرا اهالی زاهدان علاقه ویژه‌ای به این نیایش‌گاه دارند؛ حتی بسیاری از افراد بدون دریافت دستمزد در ساخت‌وساز کمک می‌کنند.

مسجد مکی زاهدان

تصویری از مسجد مکی

سبک معماری مسجد جامع مکی زاهدان

اگر عکس مسجد مکی زاهدان را مشاهده کرده باشید، احتمالا متوجه تفاوت آن با سایر مساجد ایران شده‌اید. این مسجد با چهار مناره و ۵۳ گنبد، شباهت بسیاری به مسجد سلطان احمد ترکیه دارد و سبک معماری عثمانی در آن مشهود است. تاکنون دو بازسازی در فضای داخلی و خارجی مسجد مکی انجام شده؛ یکی از این بازسازی‌ها در سال ۱۳۷۰ آغاز شد که مربوط به زیرزمین، همکف و طبقه اول بود. در بازسازی دوم در سال ۱۳۹۰، نقشه بنا تغییر پیدا کرد و فضای صحن نیز بزرگ‌تر شد. برای توسعه فضای مسجد مکی، هفت خانه در سمت شرقی بنا توسط شیخ مولانا عبدالحمید خریداری شد. در ادامه به بررسی معماری داخلی و خارجی مسجد جامع مکی خواهیم پرداخت.

نمای خارجی مسجد مکی زاهدان

نمای خارجی مسجد مکی زاهدان شباهت بسیاری به مسجد سلطان احمد استانبول دارد و نماینده‌ای تمام‌عیار از معماری عثمانی است؛ البته المان‌های معماری ایرانی نیز در آن به چشم می‌خورد. در حقیقت می‌توان گفت که تلفیقی از معماری ایرانی‌اسلامی با معماری بین‌المللی، این شاهکار را به وجود آورده‌اند. طی بازسازی مسجد، تعداد مناره‌ها به چهار عدد و گنبدها به ۵۳ عدد افزایش پیدا کرد. گنبد مرکزی، ۴۶ متر ارتفاع دارد و بلندی هر مناره به ۹۵ متر می‌رسد. البته بازسازی این مسجد هنوز تمام نشده و امکان دارد ظرفیت مسجد مکی زاهدان در آینده بیشتر از ۵۵ هزار نفر شود.

نمای داخلی مسجد مکی زاهدان

مسجد مکی سیستان و بلوچستان بزرگ‌ترین مسجد اهل سنت در ایران محسوب می‌شود و برای معماری داخلی و خارجی آن زحمت بسیاری کشیده شده است. اگر از نمای بیرونی و متفاوت آن عبور کنیم، به فضای داخلی مسجد می‌رسیم. در طراحی داخل مسجد مکی از مسجد مدینه الهام گرفته شده؛ اما به‌کارگیری المان‌های ایرانی در ساخت محراب، دیوارها، ستون‌ها و تزئینات داخلی کاملا مشهود است.

داخل مسجد مکی زاهدان تعداد قابل‌توجهی پنجره و نورگیر تعبیه شده که نور طبیعی را به بهترین نحو وارد مسجد می‌کنند. نورگیر‌هایی که در سقف ایجاد شده‌اند، زیبایی فضای داخل را دوچندان کرده‌اند و باعث افزایش حس معنوی و روحانی مسجد شده‌اند.

مسجد مکی زاهدان در شب نیز بسیار تماشایی و رویایی است؛ زیرا نورپردازی اجرا‌شده روی بدنۀ سفید‌‌رنگ گنبد‌ها و مناره‌های مسجد، جلوه خاصی دارد و حس آرامش را به نمازگزاران القا می‌کند.

معماری مسجد مکی زاهدان

عکسی از نمای داخلی مسجد مکی زاهدان

آدرس مسجد مکی در زاهدان + نحوه دسترسی و شماره تلفن

مسجد مکی در استان سیستان و بلوچستان، شهر زاهدان، خیابان خیام واقع شده است. برای دسترسی به این جاذبه مذهبی می‌توانید از تاکسی یا خودروی شخصی استفاده کنید. مسجد مکی مشهورترین مسجد زاهدان است؛ بنابراین اگر آدرس آن را از اهالی شهر بخواهید، شما را راهنمایی خواهند کرد. بازدید از این جاذبه گردشگری رایگان است و کل بنا را می‌توان در عرض 1 تا 2 ساعت تماشا کرد. در صورت نیاز به هماهنگی و یا ارتباط با متولیان، می‌توانید با شماره تلفن مسجد مکی زاهدان به شماره ۰۵۴۳۳۴۳۷۷۴۰ تماس بگیرید.

موقعیت جغرافیایی مسجد مکی زاهدان روی نقشه گوگل

بهترین زمان بازدید از مسجد جامع مکی

شهر زاهدان، واقع در استان سیستان و بلوچستان، آب‌وهوای گرم و خشکی دارد؛ ازاین‌رو گرمای آن در فصل‌های بهار و تابستان طاقت‌فرسا است. اگر می‌خواهید بهترین تجربه را از بازدید مسجد جامع مکی داشته باشید، پاییز و زمستان به زاهدان سفر کنید. آب‌وهوای این شهر در شش ماه دوم سال بسیار مطلوب است و خبری از سرمای استخوان‌سوز نیست.

اگر هنگام نماز جماعت به مسجد مکی زاهدان مراجعه کنید، مشاهده حال‌وهوای معنوی مسجد و نمازگزاران، تجربه متفاوتی برایتان رقم خواهد زد.

آشنایی با جاذبه های اطراف مسجد مکی زاهدان

شهر زاهدان دیدنی‌های بسیاری دارد که بهتر است برای بازدید از آن‌ها برنامه‌ریزی کنید. جاذبه‌هایی که در اطراف مسجد مکی در زاهدان قرار دارند، شامل موزه بزرگ زاهدان، بازار سلمان‌زاده و مسجد فیض‌الرحمان زاهدان هستند. برای استراحت و لذت بردن از نوشیدنی‌های گوارا نیز می‌توانید در کافه ویونا وقت بگذرانید. کلیه این اماکن در فاصله کمتر از ۱۰ دقیقه‌ای مسجد مکی واقع شده‌اند و دسترسی به آن‌ها بسیار آسان است.

البته استان سیستان و بلوچستان و شهر زاهدان منطقه وسیعی هستند و دیدنی‌‌های بسیاری دارند. به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم زمان کافی را برای گشت‌وگذار در شهر بگذارید و از دیگر جاذبه های گردشگری مانند تالاب هامون نیز دیدن کنید.

سفر به زاهدان و تماشای مسجد جامع مکی

در این مطلب یکی از زیباترین، بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین مساجد ایران، یعنی مسجد جامع مکی را به شما عزیزان معرفی کردیم. این مسجد که به سبک معماری عثمانی ساخته شده ، ظاهری متفاوت از سایر مساجد ایرانی دارد و جدا از جنبه مذهبی، بسیار زیبا و چشمگیر است. سالانه تعداد قابل‌توجهی از گردشگران به قصد بازدید از مسجد مکی زاهدان به این شهر دوست‌داشتنی در سیستان و بلوچستان سفر می‌کنند.

اگر شما نیز می‌خواهید تجربه بازدید از یکی از زیباترین مساجد ایرانی را در کارنامه خود ثبت کنید، بهتر است برای سفر به جنوب شرق ایران آماده شوید. برای این کار هم می‌توانید بلیط هواپیما زاهدان را خریداری کنید و هم می‌توانید به صورت زمینی و با قطار به این شهر بروید. آیا شما قبلا به استان سیستان و بلوچستان سفر کرده‌اید؟ کدام جاذبه های گردشگری آن را دیده‌اید؟

سوالات متداول:

1. گنبد متحرک مسجد مکی زاهدان چیست؟

احتمال ساخت گنبد متحرک مسجد مکی زاهدان در سال‌های آینده وجود دارد؛ اما در حال حاضر، گنبد این مسجد ثابت است.

2. داستان تونل مسجد مکی زاهدان چیست؟

چندین سال پیش شایعاتی درباره وجود تونل در زیر مسجد مکی زاهدان منتشر شد که هنوز تایید تا تکذیب نشده است.

بخش نظرات

علی جعفر کرمانی 21 فروردین 1403

عیدتون مبارک

علی جعفر کرمانی 21 فروردین 1403

عیدتون مبارک

اپلیکیشن تریپ

با تریپ، سفر به دور دنیا فقط چند کلیک با شما فاصله داره! از مقایسه قیمت‌های پرواز و هتل گرفته تا رزرو تورهای هیجان‌انگیز

دانلود نسخه IOS

دانلود نسخه اندروید

QRcode
برای دانلود اسکن کنید
اپلیکیشن رزرو پرواز تریپ
6Lcvc3kaAAAAALAILAp0jE_FSwTasfoo6HDqw6Xc