معبد لاما پکن یا کاخ یونگه؛ یادگار سلسله یونگ
به روز رسانی: 03 بهمن ، 1403 جاذبه های گردشگری
کشور چین یکی از مقاصد گردشگری جالب و عجیب روی نقشه کره زمین است. در این سرزمین تاریخ و فرهنگ با آیینهای مذهبی و مناسک معنوی خاص درهم آمیخته و موجب خلق باشکوهترین و اعجابآمیزترین سازههای گردشگری در جهان میشود. یکی از بهترین این سازهها که امروز قصد داریم در این مطلب به بررسی آن بپردازیم، معبد لاما پکن است. اگر کنجکاو هستید با این معبد افسانهای بیشتر آشنا شوید، ادامه مطلب را از دست ندهید.
معبد لاما کجاست؟
معبد لاما چین (Lama Temple)، که در قدیم با نام کاخ یونگه (Yonghe Temple) شناخته میشد، بزرگترین معبد بودایی در کشور چین است. این معبد بزرگ و زیبا در ضلع شمالشرقی شهر پکن و در منطقه دونگچنگ قرار دارد. از معبد رویایی لاما به عنوان اصلیترین نماد آیین بودایی در سرزمین چین هم یاد میکنند. جالب است بدانید که در میان تمام معابد بودایی بهجامانده از بودا در کشور چین معبد کاخ یونگه سالمترین آنها محسوب میشود.
موقعیت جغرافیایی معبد لاما چین روی نقشه گوگل
تاریخچه معبد لاما چین
معبد لاما تاریخ جالب و پرفرازونشیبی هم دارد که شاید دانستن آن برای کسانی که اهل تاریخ هستند، جذابیت زیادی به همراه داشته باشد. ما در ادامه شرح مفصلی از وقایع مهم تاریخی این بنا را برایتان خواهیم گفت.
1. تاسیس کاخ در امپراتوری چینگ
لاما ابتدا کاخی باشکوه بود که تاریخ ساختوساز آن به سال 1694 و به دوره امپراتوری سلسله چینگ، یکی از امپراتوریهای مهم چین، بازمیگردد. این بنا درست در محل اقامت رسمی خاندان سلطنتی مینگ ساخته شد. سلسله مینگ از امپراتوریهای مهمی بودند که قبل از خاندان چینگ بر چین حکومت میکردند.
2. دوره امپراتوری شاهزاده یونگ
8 سال بعد از ساخت کاخ لاما یعنی در سال 1702 این بنا توسط امپراتور کانگشی به پسر چهارم او یعنی یینژن اهدا شد. یینژن در سال 1703 در حالی که تنها شاهزادهای در رده بودم بود، به کاخ اهدایی از سوی پدر نقل مکان کرد. با ارتقای مقام و دریافت رده اول شاهزاده یینژن کاخ لاما را به عنوان محل اصلی اقامت خود برگزید و آن را به عنوان کاخ صلح و هارمونی به همه معرفی کرد. بعد از مرگ نیز تابوت یینژن در همین کاخ دفن شد و این آغاز ورود و اسکان راهبان و دانشآموزان علوم دینی در این کاخ بود.
معبد لاما پکن
3. تبدیل کاخ به معبد
بعد از شاهزاده یونگ پسر چهارم او یعنی هونگلی معروف به امپراتور کیانلونگ بر تخت پادشاهی نشست. با دستور امپراتور کیانلونگ در سال 1744 تاریخ تبدیلشدن کاخ به معبد لاما رقم خورد. با اجرای این دستور راهبان بودایی زیادی از مغولستان راهی این کاخ شدند و آن را به مرکز ملی اداره لاما تبدیل کردند.
در فاصله سالهای جنگ داخلی چین معبد لاما محل شورش علیه دولت چین بود. این معبد از سال 1949 به مدت 32 سال بسته شد و در نهایت با تدبیر چوئن لای، نخستوزیر چین، در سال 1981 در قامت یک معبد باشکوه و دیدنی آغاز به کار کرد.
نمای ظاهری و معماری معبد لاما پکن
کاخ یونگه لاماسری ضمن داشتن کاربری مذهبی جذابیتهای بصری جیرتانگیزی دارد که آن را میتوان مرهون معماری باشکوه این بنا بود. در این معماری تلفیق دلچسبی از سبکهای تبتی، مغولی و چینی به چشم میخورد. برای آشنایی بیشتر با جزئیات این معماری ادامه مطلب را از دست ندهید.
تلفیق سبک تبتی و چینی
شاکله اصلی صومعه لاما را معماری چینی تشکیل میدهد. در این معماری سقفها به صورت چندلایه و شیبدار با رنگ قرمز و طلایی طراحی میشوند که این سبک در سرزمین چین بهنوعی یادآور قدرت و احترام خدایان بوداست.
در تزئینات این صومعه هم میتوان ردپایی از معماری تبتی را مشاهده کرد. اجرای رنگهای زنده در بخشهای مختلف این بنا، نقاشیهای حکشده روی در و دیوار و استفاده از طرحهای چرخ دعای بودایی همگی المانهایی باشکوه هستند که از معماری تبتی به این بنا راه پیدا کردهاند.
معبد لاما در چین
اجرای سازههای زیبای چوبی
معنویت حاکم بر فضای صومعه لاما توسط چوبهایی که با هنرمندی هرچهتمام طراحی و ساخته شده، تامین میشود. جالب است بدانید که در این بنا هر سازه چوبی به دلیل مزینشدن به نقوش نمادین معنا و مفهوم خاص خودش را دارد.
استفاده از نمادهای مذهبی
در آیین بودایی سرزمین چین نمادهای مذهبی عنصری بااهمیت تلقی میشوند؛ ازهمینرو، پایتان به معبد لاما که باز شود با گنجینهای از نمادهای جالب مذهبی روبهرو خواهید شد. چرخهای دعا، موجودات اسطورهای و مجسمهها اصلیترین نمادهای مذهبی این بنا را تشکیل میدهند. در میان مجسمههای موجود در این معبد مجسمه عظیم بودای مایتریا با ارتفاعی 18 متری لقب بزرگترین مجسمه چوبی دنیا را از آن خود کرده است.
به کارگیری ترئینات و رنگ ها
هیچ رنگی در بنای مذهبی لاما بدون معنا و مفهوم نیست؛ مثلا، رنگ قرمز تداعیگر مفاهیم باارزشی همچون خوشبختی یا قدرت خدایان است. رنگ طلایی نیز روشنگری و خرد بودا را به بیننده القا میکند. بنابراین، بخشی از معنویت و جذابیت بصری معبد لاما را میتوان به رنگهای زندهای نسبت داد که در عین زیبایی مفهومی خاص در دل خود دارند.
باغ های معبد
طبیعت را نمیتوان عنصری متمایز از معنویت دانست. صومعه لاما با داشتن باغهای دلگشا و حیاطهایی مزین به گلهای رنگارنگ و درختان کهنسال فضای معنوی فوقالعاده خاصی را برای زائران خود به ارمغان میآورد. جالب است بدانید که در آیین بودایی تلفیق مناظر طبیعی با المانهای مذهبی است که روشنگری را در افراد ارتقا میدهد.
پله ها و دروازه های ورودی
صومعه لاما چندین دروازه باشکوه دارد که هریک با معماری بینقص و دقیق خود نمادی دیگر از آیین بودایی را به تصویر میکشند. پلههای همیشه براق و تمیز این معبد نیز رنگی سفید دارند که خود حکایت از پاکی و قداست این مجموعه میدهد.
ورودی معبد لاما
اجرای چیدمان سنتی در ساخت 5 تالار اصلی
زیبایی و جذابیت صومعه لاما با طراحی و ساخت تالارهای اصلی آن آن هم به شکلی کاملا سنتی و قرینه به اوج خودش میرسد. این چیدمان از طراحی تالارها توازن میان طبیعت و معنویت را که عنصری مهم در آیین بوداست، برای بازدیدکنندگان یادآوری میکند.
داخل معبد لاما و بخش های مختلف آن
برای درک و شناخت بهتر صومعه لاما و جذابیتهای تاریخی و بصری آن، بد نیست سری به بخشهای مختلف این مجموعه بزنیم. از جاهای دیدنی چین داخل این معبد تاریخی، باید به تالارها و دروازههای متعددی اشاره کنیم که در ادامه، با نام و شرح آنها آشنا خواهید شد:
- دروازه جنوبی: اصلیترین دروازه ورودی معبد که بازدیدکنندگان سفر معنوی خود به صومعه را از همین نقطه جذاب و دیدنی آغاز میکنند.
- تالار پادشاهان آسمانی: این تالار نام خود را از 4 مجسمهای گرفته که نقش نگهبان و محافظ معبد را برعهده دارند.
- تالار یانگدچن: از این تالار به عنوان اصلیترین تالار نیایش و مناجات زائران بودایی یاد میشود؛ ازهمینرو، تزئینات بصری آن هم نسبت به سایر تالارهای صومعه بیشتر است.
- تالار حفاظت از قانون: در این تالار از محافظان قانون بودا تقدیر میشود. این محافظان مجسمههایی بزرگ با طراحیهای پیچیده و تزئینات بصری خارقالعاده هستند.
- تالار بودای مایتریا: بودای مایترینا بودایی متعلق به آینده است که چینیها آن را نمادی از عشق و مهربانی میدانند. این تالار به میزبانی از همین بودا اختصاص دارد.
- تالار گردونه دارما: گردونه داما یا چرخ قانون بودا از ترویج و انتشار دائمی تعالیم بودا در میان تمام موجودات جهان خبر میدهد. زائران در این تالار مجلل و زیبا با چرخاندن چرخها دها به نیایش و مناجات میپردازند.
- تالار بودای عظیم: در این تالار همانطور که از نامش پیداست، گنجینهای باارزش از مجسمههای بودا در ابعاد مختلف نگهداری میشود.
- محوطهها و باغهای معبد: فضای دلباز و سرسبز معبد را تشکیل میدهند که صاحب چندین استراحتگاه هستند و به زائران این فرصت را میدهند تا در طبیعت نفسی تازه کنند.\
داخل معبد لاما
مجسمه ها و تندیس های داخل معبد لاما
مجسمهها و تندیسها پای ثابت تمام تزیئنات بصری هر تالار در صومعه لاما هستند. یکی از باشکوهترین این مجسمهها بودای مایتریاست که به عنوان بزرگترین مجسمه بودا در این تالار شناخته میشود. از دیگر مجسمههای مهم معبد لاما 4 محافظ بودا هستند که از آنها به عنوان مجسمه پادشاهان بهشتی یاد میشود.
در تالارها هارمونی و صلح که اصلیترین تالار معبد است، 3 مجسمه برنزی از بودا به چشم میخورد. این 3 مجسمه با نامهای مجسمه گوتاما بودا (بودای حال)، دیپانکارا (بودای گذشته) و میتریا (بودای آینده) به ترتیب در مرکز، سمت چپ و سمت راست تالار جا خوش کردهاند.
از دیگر مجسمههای بودا در صومعه لاما مجسمه بهایساجیا گورو است که به آن بودای شفابخش هم میگویند. این مجسمه در تالار حفاظت از قانون قرار دارد.
از تندیسهای مهم صومعه لاما هم میتوان به دو تندیس استیلمانند در قسمت دروازه ورودی اشاره کرد که روی هر دو خطوطی از زبان های چینی، مانچویی، تبتی و مغولی مشاهده میشود. یکی از این تندیسها تاریخ تبدیل کاخ به صومعه را روایت میکند و دیگری گفتمان لاما نام دارد که در آن مسائل مربوط به تناسخ شرح داده شده است.
مجسمههای داخل معبد لاما
اجرای آیین رقص چام در کاخ یونگه
معبد لاما پکن یک معبد بودایی تبتی است که در آن آیینها و رقصهای تبت نیز به اجرا درمیآید. یکی از مهمترین این رقصها رقص چام است که نخستینبار در ضیافت شاهانه امپراتور کیانلونگ در سال 1746 به نمایش گذاشته شد. این آیین هرسال در روز 28 دوازدهمین ماه قمری و روز 4 اولین ماه قمری در این صومعه برگزار میشود.
امکانات رفاهی کاخ یونگه برای بازدیدکنندگان
در اطراف کاخ یونگه امکانات رفاهی مطلوبی هم وجود دارد تا بازدیدکنندگان در فضایی کاملا راحت و آرام از این مجموعه دیدن کنند. رستورانها و کافههای متعدد، فروشگاههای سوغاتی و خدمات بهداشتی از جمله مهمترین این امکانات محسوب میشوند.
قیمت ورودی کاخ یونگه در پکن
هزینه ورود به معبد کاخ یونگه برای هر بزرگسال 25 یوآن است. کودکانی که قد کمتر از 120 سانتیمتر داشته باشند، میتوانند به صورت رایگان از این مجموعه مذهبی و زیبا دیدن کنند. اطلاع از این ارقام میتواند به تخمین دقیقتر هزینه های سفر به چین کمک کند.
آدرس معبد لاما در پکن + مسیر دسترسی
معبد دونگه در فاصله 5 کیلومتری از شهر ممنوعه، در منطقه دونگچنگ پکن و در خیابان یونگهگونگ شماره 12 قرار دارد. برای دسترسی به این مجموعه خطوط 2 و 5 مترو پکن بهترین و راحتترین گزینه هستند. اگر تصمیم گرفتید با مترو از این معبد دیدن کنید، باید در ایستگاه یونگهگونگ لاما (Yonghegong Lama) پیاده شوید. از جمله خطوط اتوبوسی که هم دسترسی شما را به این جاذبه سهولت میبخشند، میتوان به خط 13، 84، 116، 117، 62، 75، 130 و 142 اشاره کرد.
ساعت کاری معبد لاما چین و بهترین زمان بازدید از آن
معبد لاما در ماههای آوریل تا اکتبر از ساعت 9 صبح تا 5 بعدازظهر و در ماههای نوامبر تا مارس از ساعت 9 صبح تا 4:30 بعدازظهر میزبان گردشگران خواهد بود. اگر آب و هوای پکن را در نظر بگیریم، فصول بهار و پاییز بهترین زمان بازدید از معبد لاما است. در این دو فصل، دمای پکن در معتدلترین حالت خود قرار دارد و نسیمی خنک، روح گردشگران را تازه میکند. بنابراین توصیه میکنیم برای بازدید از این معبد، با تور چین نوروز همراه شوید.
قوانین بازدید از معبد لاما برای گردشگران
حفظ سکوت و آرامش و احترام به آیین بودایی اصلیترین قانونی است که گردشگران در تمام لحظات حضور خود در معبد لاما باید به انجام آن متعهد باشند. داشتن پوشش مناسب، احترام و تعظیم به بودا و عدم عکاسی از بخشهای ممنوعه معبد سایر قوانین بازدید از این مجموعه را تشکیل میدهد.
معبد لاما در پکن
جاذبه های دیدنی پکن اطراف کاخ یونگه
بعد از بازدید 1 الی 2 ساعته از معبد لاما میتوانید سری هم به جاذبههای اطراف این صومعه بزنید. بهترین و نزدیکترین این جاذبهها عبارتند از:
- معبد کنفوسیوس: یکی از بزرگترین معابد پکن که یادآور کنفوسیوس و آموزههای فلسفی این شخصیت برجسته است.
- قصر ممنوعه: مهمترین جاذبه تاریخی شهر پکن معروف به قصر یا شهر ممنوعه چین که در زمان سلسله مینگ و چینگ ساخته شده است.
- پارک بیهای: از بهترین پارکهای تفریحی شهر پکن است. در این پارک جزیرهای رویایی و دریاچههای پرآب و زیبا وجود دارد.
- برج طبل و برج ناقوس: از مهمترین سازههای تاریخی پکن که قدمت آنها به دوره امپراتوری یوان برمیگردد.
- قصر تابستانی پکن: قصر یا کاخ تابستانی پکن محوطهای تاریخی است که در کنار دریاچه کونمینگ قرار دارد.
بهترین هتل های پکن نزدیک به معبد لاما
هتلهای متنوعی در شهر پکن وجود دارند که در مقاله راهنمای سفر به چین با لیست کاملتری از آنها دسترسی خواهید داشت. بااینحال، اگر تصمیم داشتید در نزدیکی معبد کاخ یونگه اقامت کنید، فهرست زیر گزینههای جذابی خواهند بود:
- هتل 5 ستاره نوستالژی کنفوسیوس تمپل (Nostalgia Hotel Beijing Confucius Temple) با 850 متر فاصله
- هتل 5 ستاره پییر پلاس (Pierr Palace Hotel) با 850 متر فاصله
- هتل 5 ستاره بیجینگ گاردن ساو (SSAW Garden Hotel Beijing) با 950 متر فاصله
- هتل 5 ستاره رید اند ریست (Read and Rest Hotel) با 1 کیلومتر فاصله
- هتل 5 ستاره مینشنگ (Mingsheng Hotel) با 1.3 کیلومتر فاصله
- هتل 4 ستاره بیجینگ فاگیا این (Beijing Fangjia Inn) با 600 متر فاصله
- هتل 4 ستاره کریستال اورنج (Orange Crystal Nanluoguxiang) با 800 متر فاصله
- هتل 4 ستاره هتل بیجینگ شینیوان (Beijing Ningxia Hotel) با 1.2 کیلومتر فاصله
- هاستل 2 ستاره پی. لفت یو هاستل (P.Loft Youth Hostel) با 800 متر فاصله
بازدید از معبد لاما؛ شگفتانهای در دل پکن
یکی از جاذبههایی که در تور چین باید حتما از آن دیدن کرد، معبد لاما معروف به کاخ یونگه است. معابد بودایی زیادی در این کشور دیده میشود؛ اما معبد لاما پکن تنها معبدی است که شکل قدیم و اصیل خود را حفظ کرده است. بنابراین، توصیه میکنیم برای اینکه سیاحتی کامل و تمامعیار در تاریخ و فرهنگ این سرزمین داشته باشید، حتما در برنامه گردشگریتان زمانی را به گشتوگذار در این صومعه اختصاص دهید. اما اگر قبلا به پایتخت چین سفر کرده و از معابد این شهر دیدن کردهاید، حتما از تجربههای خود برایمان بنویسید.