کاخ آپادانا شوش؛ باشکوهترین کاخ باستانی ایران
به روز رسانی: 05 فروردین ، 1404 جاذبه های گردشگری

یکی از شاهدان زنده تاریخ باشکوه هخامنشی که بعد از گذشت 70 سال، سر از خاک بیرون آورده، کاخ آپادانا شوش است. این کاخ زیبا و شکوهمند در کنار تمام روایتهای تاریخی که از دوران پرجلالوجبروت هخامنشیان در سینه دارد، یک اثر خارقالعاده معماری محسوب میشود. گاهی تمام جذابیت سیاحت در فرهنگ، هنر و تاریخ این سرزمین این است که کتابها را زمین بگذاریم و گوش به نجوای کاخها و خرابههای قدیمی بدهیم. ما در این نوشتار قرار است روایت سلطنت باشکوه داریوش بزرگ را از زبان کاخ آپادانا بشنویم. پس، تا انتها همراه ما باشید.
معرفی کاخ آپادانا شوش؛ مقر فرماندهی داریوش بزرگ
کاخ آپادانا شوش (Apadana Castle Shush) قصری باشکوه از دوران هخامنشی است که در شهر شوش قرار دارد. این کاخ که از آن به عنوان قصر زمستانی شاهان هخامنشی یاد میکنند، توسط داریوش بزرگ روی بقایای ویرانشده ایلامیها بنا شد. در دوره سلطنت هخامنشی از کاخ آپادانا به عنوان محلی برای برگزاری مراسم و آیینهای ملی و مرکزی برای قدرت و سلطنت استفاده میکردهاند.
جالب است بدانید که کاخ آپادانا در طول زمان آسیبهای فراوانی دید و در نهایت به دست فراموشی سپرده شد. اما، در نهایت با حفاریهای صوتگرفته در سالهای 1311 تا 1314 این کاخ از زیر خاک سر برآورد و دوباره در کالبد قدیمیاش ظاهر شد. در سال 1380 نام کاخ آپادانا به فهرست آثار ملی ایران و در سال 2015 به میراث غنی یونسکو افزوده شد.
شوش شهری با تمدن چند هزار ساله است که از آن به عنوان نخستین سکونتگاه بشر یاد میکنند. این شهر که در تاریخ کهن ایران نقشی بنیادین دارد، در استان خوزستان و در فاصله 40 کیلومتری از شهر اندیمشک واقع شده است.
عنوان کاخ آپادانا گویای سبک معماری و ساختار متفاوت این کاخ است که نمونه آن را تنها در دوره هخامنشیان میتوانیم بیابیم. در آن دوره به تالارهای ستونداری که برای اجرای مراسم شاهانه از آن بهره میبردهاند، آپادانا گفته میشده است. اگر واژه آپادانا را در دایرهالمعارف ایران کهن هم جستوجو کنید، با معنای بالابودن یا برتری روبهرو میشوید که حکایت از جایگاه والا و ارزشمند این دسته از کاخها در قلب امپراطوران هخامنشی دارد.
عکس کاخ آپادانای شوش
تاریخچه و قدمت کاخ آپادانا شوش
کاخ آپادانا در شوش در سالهای 515 تا 521 پیش از میلاد به دستور داریوش بزرگ روی خرابههایی بهجامانده از تمدن ایلامیها بنا شد. ایلامیها از نخستین تمدنهای بشری در جهان بودند و همین موضوع جایگاه تاریخی شهر شوش را اهمیت میبخشید.
داریوش بزرگ بعد از حذف مدعیان سلطنت و تصرف سرزمینهای بسیاری که شمار آنها به 30 ایالت میرسید، تصمیم گرفت تا جایی را به عنوان مرکز حکومت خود انتخاب کند. گستردگی سرزمینهای تصرفی سبب شد تا داریوش مقر سلطنت را در 3 شهر همدان، شوش و پارس (تختجمشید امروزی) بنا کند و از میان آنها شوش را به عنوان پایتخت خود برگزیند.
بد نیست بدانید که کاخهای بناشده در 3 شهر موردنظر داریوش یعنی همدان، پارس و شوش از نظر ساختاری اصولی کاملا یکسان داشتند و تفاوت آنها در جزئیات خلاصه میشد. ستونهای سنگی، دیوارهای خشتی با نمای آجری و نقوش مختلف حکشده روی دیوارها همگی از مشخصههای بارز کاخهای آپادانا بود که به نوعی اقتدار و شکوه سلطنت هخامنشیان را به تصویر میکشید.
بعد از داریوش نوه او یعنی اردشیر اول زمام حکومت را به دست گرفت. در همین دوره بود که کاخ آپادانا دچار آتشسوزی شد و بخشهای زیادی از آن رو به ویرانی رفت. با روی کارآمدن نوه دوم داریوش یعنی اردشیر دوم و انجام مرمتها و بازسازیهای متعدد کاخ آپادانا جانی دوباره یافت. اما، این پایان ماجرا نبود؛ حمله اسکندر مقدونی به سرزمین شوش نه تنها به دوره سلطنت باشکوه هخامنشیان پایان داد که سبب ویرانی کامل کاخ آپادانا شد.
با سقوط هخامنشیان بخشهای بیشماری از این کاخ باشکوه توسط تمدنهای مختلف به تاراج رفت. تا اینکه در قرن 19 میلادی کاوشگران اروپایی قدم در خاک شوش گذاشتند و با انجام تحقیقات متعدد و حفاریهای مداوم بخشهای زیادی از این کاخ را کشف کردند.
مارسل دیولافوا و گیرشمن دو رهبر برجسته این گروه از کاوشگران فرانسوی فرانسوی بودند که بعد از کشف این بنا بخشهای مختلفی از آن را مثل سرستونها به موزه لوور انتقال دادند. شاه قاجار بعد از وقوع این ماجرا دست به اعتراض زد که در نهایت با سفر به اروپا و با بازدید از این بقایا در موزه از اعتراض خود صرفنظر کرد.
در نهایت در پی حفاریهای انجامشده در سالهای 1311 تا 1314 خورشیدی کاخ آپادانا در شهر شوش دوباره زنده شد و در سال 1380 نام آن به فهرست آثار ملی ایران افزوده شد.
نمای ظاهری و داخلی کاخ آپادانا شوش
قبل از اینکه بخواهیم فضای داخلی کاخ آپادانا را به تصویر بکشیم، باید بگوییم که استفاده از مصالح محلی اصلیترین نماد از سبک معماری پارسها قلمداد میشود. شاکله اصلی کاخ آپادانا شهر شوش را 3 ایوان بزرگ، حیاطهای دلگشا و اتاقهایی که شمارشان از 100 تا هم بیشتر است، تشکیل میدهند. در ادامه همراه ما باشید تا سری به بخشهای داخلی این بنا بزنیم.
مجموعه حیاط های کاخ
باصفاترین بخش کاخ آپادانا شوش را حیاطهای آن در دو ضلع شرقی و غربی تشکیل میدهند. حیاطهای این دو ضلع که هرکدام کاربری خاصی داشتهاند، با راهروهایی متعدد به یکدیگر متصل میشوند.
حیاط شرقی جایی برای تجمع ارتش سربازان هخامنشی بوده است. فضای نظامی حاکم بر این حیاط را میتوان با بررسی دیوارنگارههایی از شیرها و سربازان که بخشهای مختلف آن را پوشش میدهد، کاملا لمس کرد. مرکز این حیاط را ستونیهایی مرمری، کفی آجری، کاشیهایی زرنشان و سایبانهایی کاملا مجلل تشکیل میدهند.
حیاط غربی به اقامت خصوصی شاه تعلق داشته است. این حیاط که به آن حیاط چهلستون هم میگفتهاند، صاحب ستونهایی بلند و مرتفع با تزیینات شاهانه است. در نهایت به حیاطهای شمالی کاخ میرسیم که ظاهرا هدف از ساخت آنها هدایت بیشتر نور به ایوانها، تالارها و اتاقها بوده است.
عکس کاخ آپادانا در شوش
تالار بار عام
در ضلع شمالی قلعه آپادانا شوش تالاری تحتعنوان تالار بار عام به چشم میخورد که در گذشته محلی برای ملاقات نمایندگان ملل مختلف با شاه هخامنشی بوده است. مشخصه اصلی تالار آپادانا شوش را ستونهایی سنگی در ردیف ششتایی تشکیل میدهند که شمار آنها با احتساب ستونهای 3 ایوان اصلی این کاخ به 72 تا میرسد.
ستون ها و سرستون ها
اعجاب اعصلی معماری هخامنشی در ستونهای بلندقامت کاخ آپادانا متجلی میشود. ستونهای این بنا که هرکدام به شکل خاصی طراحی و تزئین شدهاند، 23 متر ارتفاع دارند. ستونهایی که در تالار مرکزی هستند، پایهای مربعیشکل دارند و ستونهای موجود در ایوانها از پایهای مدور برخوردار هستند. از طرفی برای تزئین پایههای شمالغربی از گل سدر و برای تزئین پایههای جنوبشرقی از برگ نخل بهره بردهاند.
بزرگی و جبروت ستونها با سرستونهای آن کامل میشود. در سرستونها تصویر دو شیر نیز مشاهده میشود که به یکدیگر تکیه دادهاند. نقوشی از گل نیلوفر آبی و پیچکها هم در سرستونها دیده میشود که زیبایی آن را کامل میکنند.
ستونهای کاخ آپادانا بدون ملات و بست سربی به یکدیگر متصل شدهاند و این اوج هوشمندی و دقت معماران هخامنشی را نشان میدهد. اغلب ستونهای این کاخ نیز به رنگ زرد هستند.
بقایای کاخ آپادانا
کتیبه ها و سنگ نگاره ها
تاریخ واقعی قلعه شوش کاخ آپادانا را باید از کتیبههای موجود در آن جویا شد. یکی از مهمترین این کتیبهها که سیرتاپیاز ساخت و مرمت کاخ را شرح میدهد، کتیبهای متعلق به اردشیر دوم است. اردشیر دوم در این کتیبه از اهورامزدا، آناهیتا و میترا نام میبرد و قدرت جادویی آنها را در مرمت این بنا موثر میداند.
کتیبه داریوش هم کتیبهای دیگر در کاخ است که نحوه ساخت این بنا در زمان داریوش را به تصویر میکشد. البته ناگفته نماند که قصر آپادانا کتیبههای بیشمار دیگری هم داشته که یا در طول زمان نابود شدهاند و یا به موزههای فرانسه راه پیدا کردهاند.
نقوش برجسته هنری
دیوارهای کاخ اپادانا شوش همه زیبایی خود را از نقوشی برجسته دارند که به نوعی نماد فرهنگ و معماری ایران باستان محسوب میشوند. از جمله نقوش مهم روی دیوارهای آجری لعابشده این کاخ هم میتوان به تصاویری از شیرهای شاخدار، گل نیلوفر آبی و سربازان هخامنشی اشاره کرد که در تلفیق با رنگهای سبز، زرد و آبی جلوهای بینظیر پیدا میکنند.
جالب است بدانید که دیوارهای آجری لعابشده در این کاخ نیز نقشی از فرشهای باشکوه را در ذهن تداعی میکنند.
نقوش برجسته هنری؛ از تصاویر کاخ آپادانا شوش
دروازه های کاخ
کاخ آپادانا شوش خوزستان صاحب دو دروازه ملل و تشریفاتی است که از ولی میتوان به عنوان اصلیترین دروازه ورودی کاخ یاد کرد. دروازه ملل جایی برای ورود نمایندگان ملل مختلف به درون کاخ بوده است. این دروازه از مصالح خشت و سنگ ساخته شده است.
دروازه تشریفاتی تالاری مرکزی با ستونهایی مرتفع را شامل میشود که ارتفاع هر ستون به 12 متر هم میرسد. دورتادور این تالار را هم اتاقهایی با تزئینات آجری زیبا احاطه میکنند.
پلان و معماری منطقه تاریخی آپادانا شوش
کاخ آپادانا بنایی هخامنشی است که بر فراز تپهای با همین نام در شهر شوش بنا شده است. به رسم هخامنشیان، ساختمانها عموما روی سکوهای مرتفع ساخته میشده؛ پلان کاخ آپادانا شوش هم که باشکوهترین مصداق از معماری آن روزگار محسوب میشود، طبق همین قاعده طراحی و ساخته شده است. معماران کاخ بعد از تراشیدن لایههایی از تپه، دیواری آجری به پهنای 18 متر دورتادور کاخ بنا کردند. روی تپه نیز سکویی به ابعاد 250 در 150 متر ساختند تا بنای کاخ را روی آن ایجاد کنند.
در تمام بخشهای معماری کاخ آپادانا میتوانید سبکی از طراحی ایران باستان را بیابید. کفسازیهای مقاوم، ستونهای بلندقامت و فاصلهدار، دیوارهایی با آجرها و کاشیهای لعابدار و نقوشی از سپاه و شیر بالدار که روی در و دیوار این بنا مشاهده میشود، همگی از مشخصههای بارز معماری سبک هخامنشی است.
از عجایب بزرگ معماری کاخ آپادانا در شوش بناکردن ساختمانی به وسعت بیش از 10 هکتار روی سکویی کاملا مصنوعی است. جالب است بدانید که ابعاد این سکوی مصنوعی با سکوی سنگی که کاخ آپادانا در تخت جمشید روی آن بنا شده، کاملا برابری میکند.
ویرانی های کاخ آپادانای شوش در طول تاریخ
محققان و تاریخدانان، مرگ طبیعی کاخ را اصلیترین عامل ویرانی آن میدانند. ساختن این بنا روی صفحهای مصنوعی، خشتیبودن دیوارها و ابعاد وسیع کاخ همگی از جمله دلایلی هستند که زوال و نابودی را برای این بنا رقم زده است.
از همه این موارد که بگذریم، نمیتوانیم نقش حمله اسکندر مقدونی به شوش را در ویرانی بیشتر کاخ نادیده بگیریم. ناگفته نماند که در اواخر سلطنت هخامنشیان، سرزمین شوش به شکل صلحآمیزی تقدیم اسکندر شد. به همین دلیل شهر شوش و کاخ بزرگ موجود در آن برای سالهای زیادی به حال خود رها شده بود.
از طرفی، بخشی از آسیبهای وارده به این بنا را میتوان به کاوشهای فرانسویها در این سرزمین نسبت داد. در نامهای که از همسر مارسل دیولافوا به دست رسیده، معلوم میشود که این کاوشگر فرانسوی بعد از دیدن سرستونهای به خاکافتاده کاخ بسیار متاثر و خشمگین میشود و خشم خود را با کوبیدن پتک بر سرستون خالی میکند. این تیم کاوشگر برای اینکه این سرمایه ارزشمند را در موزههای خود داشته باشند، با اره به جان سرستونها افتادند. در نهایت مجموع تمام این موارد در کنار هم موجب ویرانی کاخ آپادانا شد.
ویرانههای کاخ آپادانا
مرمت و بازسازی کاخ آپادانا شوش
مرمت و بازسازی کاخ آپادانا در سال 1388 بعد از انجام مطالعات متعدد و تحقیقات فراوان در حوزه آسیبشناسی، شناسایی قطعات و مستندنگاری پیشرفته صورت پذیرفت. هزینه مرمت این بنا حدود 300 میلیون تومان برآورد شده است. البته ناگفته نماند که ساختار خشتی کاخ و وضعیت توپوگرافی که این بنا دارد، سبب رقمزدن آسیبها و خرابیهای جدید برای قصر میشود. اگر برای تعطیلات نوروز به دنبال مقصدی خلوت هستید و میخواهید بدانید عید کجا بریم خلوت باشه، پیشنهاد میکنیم به شهر شوش سفر کرده و از این کاخ باستانی دیدن کنید.
معروفترین آثار باستانی کشف شده از کاخ آپادانای شوش
داخل کاخ آپادانا شوش آثار باستانی بسیاری کشف شده که ما در ادامه به معرفی بیشتر آنها خواهیم پرداخت.
1. سرستون گاو دوسر
سرستون گاو دوسر کاخ آپادانا شوش یکی از مهمترین آثار کشفشده از این مجموعه به دست کاوشگران فرانسوی است. این سرستون بزرگ در قرن 19 میلادی توسط همین کاشفان به موزه لوور انتقال داده شد و اکنون در این موزه در بازدید عموم قرار دارد.
2. نقش برجسته شیر آجری
در ایران باستان «شیر» نمادی از قدرت و شجاعت بوده است. ازهمینرو، مهمترین نقشبرجسته کشفشده در قصر آپادانا را میتوان آجرهای لعابی مزین به نقش شیر دانست که اغلب در حال پیکار با موجودات دیگری مثل گاو یا انسان هستند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید برخی معتقدند نقش برجسته شیری که پیکر یک گاو را در دهان گرفته، به عید نوروز اشاره دارد که با آمدن بهار، زمستان باید از میان برود. نقش برجسته آجری شیر کاخ آپادانا شوش به زیبایی هرچهتمام ظرافتهای هنری ایران باستان را به نمایش میگذارد.
نقش برجسته آجری شیر کاخ آپادانا شوش
3. دیوار آجری گاو بالدار
یکی از نقوش برجسته روی دیوارهای آجری لعابدار کاخ که امروز تنها در موزه لوور میتوان از آن دیدن کرد، دیوار آجری گاو بالدار است. این نقشبرجسته گاوی بالدار به رنگ سفید را به تصویر میکشد که در حال گامبرداشتن به سمت راست است. تصویر پشتزمینه این گاو را قابی آبیرنگ و اطراف آن را گلها و نگارههای رنگی تشکیل میدهند.
4. نقش برجسته آجری سرباز هخامنشی
در نقشبرجسته آجری سرباز هخامنشی میتوان به اطلاعات جامعی از تجهیزات نظامی دوران هخامنشی دست پیدا کرد. در این اثر باستانی زره، کلاهخود، لباس و سایر تجهیزات جنگی به خوبی به تصویر کشیده شدهاند.
سربازان هخامنشی خود نیز نمادی از قدرت و اقتدار امپراتوری هخامنشی محسوب میشوند. ضمن اینکه این نقشبرجستهها به نوعی وفاداری سربازان به شاه را نشان میدهند. بد نیست بدانید که در این گروه از نقوش آجری میتوان تنوع نژادی و فرهنگی سربازان را کاملا درک کرد.
5. کتیبه هخامنشی و متن آن
همانطور که گفتیم در کاخ آپادانا شوش کتیبههای بسیاری به چشم میخورد که تاریخ این بنا را روایت میکنند. یکی از مهمترین این کتیبهها کتیبه داریوش بزرگ و اردشیر دوم است که متن حکشده روی کتیبه اردشیر دوم را در ادامه میتوانید مطالعه کنید:
«اردشیر، شاه بزرگ، شاه شاهان، شاه مردمان، شاه روی این زمین، پسر داریوششاه، داریوش پسر اردشیرشاه، اردشیر پسر خشایارشاه، خشایارشاه پسر داریوششاه، داریوش پسر و پشتاسپه هخامنشی میگوید: داریوش جد من این آپادانا را ساخت. سپس، در زمان پدربزرگم اردشیر آپادانا سوخت. حال به خواست اهورامزدا آناهیتا و میترا، من فرمان به بازسازی آپادانا دادم. اهورامزدا، آناهیتا و میترا مرا در برابر تمام بدیها حفظ کنند و نیز آنچه را انجام دادم.»
کتیبه هخامنشی در کاخ آپادانای شوش
6. مجسمه ملکه ناپیرآسو
مشهورترین اثر کشفشده در قصر آپادانا مجسمه ملکه ناپیرآسو است که وزنی بیش از 1750 کیلوگرم دارد. این مجسمه از جنس مس است و روی آن را دو لایه از جنس برنز و طلا پوشش میدهد. ملکه ناپیرآسو همسر سازنده چغازنبیل، اونتاش ناپیراشا، است که سبکی رئال و ابعادی کاملا واقعی دارد.
7. پیکره داریوش کبیر
پیکره داریوش کبیر هم از دیگر کشفیات کاوشگران فرانسوی است که در نوع خودش اثری بینظیر محسوب میشود. این اثر تاریخی پیکری بیسر با پوشش هخامنشی است که روی آن را کتیبههایی به خط میخی و هیروگلیف پوشش میدهند.
این پیکره، شاه را در حالی نمایش میدهد که یک دست روی سینه و دست دیگر را مشت کرده است. پیکر داریوش کبیر روی پایهای قرار گرفته و روی آن نقوش مختلفی از 24 ملت و خدایان مصری به چشم میخورد.
8. قانون حمورابی
از قدیمیترین و کاملترین نسخههای متون قانونی قانون حمورابی یا کتیبه حمورابی است که در تپه آکروپل کشف شد. البته قدیمیتر از این نسخه هم وجود دارد که با نام قانون اورنامو شناخته میشود.
کاخ آپادانا شوش کجاست؟ آدرس + مسیر دسترسی
کاخ آپادانا در دل شهر شوش واقع شده است. شهر اندیمشک تا قصر سلطنتی آپادانا 41 کیلومتر فاصله دارد. فاصله این کاخ تا فرودگاه اهواز نیز چیزی حدود 122 کیلومتر است.
برای دسترسی به این جاذبه از دو شهر اندیمشک و دزفول میتوانید راهی شوش شوید. بعد از رسیدن به شهر شوش به سمت بلوار امام خمینی حرکت کنید و این مسیر را ادامه دهید تا به میدان معلم برسید. مجموعه سالن ورزشی بهشتی در فاصله کوتاهی از کاخ آپادانا قرار دارد که از اینجای مسیر به بعد را میتوانید از تابلوهای راهنما کمک بگیرید تا به کاخ برسید.
موقعیت جغرافیایی کاخ آپادانا در شهر شوش روی نقشه گوگل
بهترین زمان برای تماشای قلعه آپادانا شوش
آب و هوای خوزستان و اقلیم گرم و سوزان شوش، بازدید از کاخ آپادانا را در فصلهای گرم سال عملا غیرممکن میکند. ازهمینرو، بهترین زمان بازدید از کاخ فصول سرد سال یعنی پاییز و زمستان است. اگر گردشگر این قصر باشکوه شدید، توصیه میکنیم ساعات ابتدایی روز یا بعدازظهر را به گردش و سیاحت در بخشهای مختلف آن اختصاص دهید تا دچار آفتابسوختگی نشوید.
هزینه بازدید از کاخ آپادانا شهر شوش
هزینه بازدید از کاخ آپادانا شوش در سال 1403 برای گردشگران ایرانی، 5 هزار تومان است. گردشگران خارجی نیز با پرداخت هزینهای بالغ بر 50 هزار تومان میتوانند از این مجموعه باستانی دیدن کنند.
امکانات رفاهی مجموعه تاریخی آپادانای شوش برای بازدیدکنندگان
از خرابههای بهجامانده از قصر آپادانا نباید انتظار وجود امکانات رفاهی مجلل را داشت. بااینحال، این مجموعه باستانی یک پارکینگ عمومی، سرویس بهداشتی، سوپرمارکت، رستوران و چند فروشگاه کوچک دارد تا بازدیدکنندگان در آسایش و رفاه از آن دیدن کنند.
دیگر جاذبه های خوزستان در شهر شوش
به جز جاهای دیدنی اهواز در استان خوزستان، این سرزمین دیدنیهای بسیاری دارد که هرکدام دورهای متفاوت از تاریخ ایران باستان را روایت میکنند. در ادامه همراه ما باشید تا بهترین جاذبههای این شهر را معرفی کنیم:
- زیگورات چغازنبیل: معبدی به یادگارمانده از تمدن ایلامیهاست. از این بنا به عنوان نخستین بنای مذهبی جهان هم یاد میکنند.
- ایوان کرخه: این ایوان که درحالحاضر از آن تنها خرابهای بهجا مانده است، به دوره ساسانیان تعلق دارد.
- موزه شوش کاخ آپادانا: این موزه میزبان اشیایی گرانبها از تمدنهای تاریخی ایران باستان است.
- مسجد شوش: نخستین و قدیمیترین مسجد ایران بعد از سالام محسوب میشود که ضمن قدمت بالا از معماری خاصی هم برخوردار است.
- قلعه آکروپل: قلعهای ساختهشده به دست هنرمندان دزفولی است که در آن آثار گرانبهایی مثل مجسمه معروف ملکه نایپرآستون و قانون حمورابی کشف شد.
- کاخ شاوور: خانه اردشیر دوم است که توسط کشاورزان بومی در سال 1347 خورشیدی کشف شد.
- مقبره دانیال نبی: این آرامگاه بنایی مذهبی متعلق به دوره سلجوقیان است که به دستور جعفر شوشتری، روحانی شیعه، ساخته شد.
- مقبره دعبل خزاعی: دعبل خزاعی که نام اصلی آن حسن بن علی مشهور بوده، شاعری معروف در زمان امام سجاد بوده است.
زیگورات چغازنبیل
نکاتی برای بازدید بهتر از مجموعه تاریخی آپادانا شوش
کاخ آپادانای شوش با تمام جاذبههای تاریخی که تا به امروز دیدهاید، متفاوت است. بنابراین، بهتر است قبل از رفتن به این مجموعه نکات و موارد زیر را به خاطر بسپارید:
- بهترین زمان بازدید از کاخ، ساعات اولیه صبح یا وقت غروب است. ترجیحا از بازدید در ساعات میانی روز که هوای شوش در گرمترین حالت خود به سر میبرد، خودداری کنید.
- حتما در کولهتان، کرم ضدآفتاب، آب آشامیدنی و کلاه آفتابگیر داشته باشید تا دچار آفتابسوختگی نشوید.
- برای حفظ بهتر این بنا از لمس دیوارهای کاخ یا نقوش برجسته آن خودداری کنید.
- بازدید از این مجموعه را در کنار راهنمایی کاربلد تجربه کنید.
- حتما قبل از سفر، نگاهی به تاریخ این بنای باشکوه داشته باشید تا با بینش بهتری از این کاخ دیدن کنید.
کاخ آپادانا شوش؛ شکوه هنر، فرهنگ و تاریخ ایران باستان
کاخ آپادانا شوش تاریخی به تاراجرفته را برایمان روایت میکند. ما تلاش کردیم در این نوشتار معرفی کاملی از این بنای باشکوه را با شما به اشتراک بگذاریم. حالا در آخر توصیه میکنیم با یک بلیط پرواز تهران به اهواز خودتان را به شهر شوش برسانید تا خود این قصر تاریخ باشکوه ایران باستان را برایتان روایت کند. درنهایت، خواستار آنیم که اگر اطلاعات بیشتری از این کاخ باستانی دارید، برایمان بنویسید تا خوانندگان این مطلب شناخت بیشتری هنگام بازدید داشته باشند.