آبشار آسیاب خرابه جلفا و همه چیز درباره آن
به روز رسانی: 06 فروردین ، 1404 جاذبه های گردشگری

در طبیعت روحنواز جلفا، آبشاری زیبا و دیدنی تحتعنوان آبشار آسیاب خرابه جا خوش کرده که پاتوق بسیاری از جهانگردان و طبیعتگردان در نوروز میشود. ترکیب برنده درختان بلندقامت، کوههای باصلابت و چشمههای جوشان در این منطقه سبب میشود تا این آبشار برخلاف نامش قابی تماشاییتر پیدا کند. اگر اهل طبیعتگردی هستید، مطالعه این مطلب را، که به معرفی یکی از زیباترین آبشارهای ایران اختصاص دارد، از دست ندهید.
آبشار آسیاب خرابه کجاست؟
آبشار آسیاب خرابه (Mill waterfall)، که در گویش ترکی به آن «خارابادرمانی» هم میگویند، جاذبهای دیدنی در شهر جلفا در استان آذربایجان شرقی است. این آبشار شورانگیز در دل درهای میان صخرهها و در جوار آسیابی مخروبه و قدیمی قرار دارد.
سرچشمه اصلی این آبشار، کوههای بلندقامت کیامکی در منطقه دیزمار غربی ارسباران و شهرستان مرند است. آبشار جلفا ارتفاعی 15 متری دارد که بعد از عبور از میان خزهها و گیاهان آبزی، به رشتهجویباری در ته دره میپیوندد و ادامه مسیرش را به سمت شمال دره طی میکند.
آبشار طبیعی اسیاب خرابه در حاشیه رود ارس و در جوار نوار مرزی ایران و جمهوری آذربایجان جا خوش کرده است. این آبشار با شهر جلفا 30 کیلومتر، با هادیشهر 27 کیلومتر و با روستای منجنآباد 5 کیلومتر فاصله دارد.
لوکیشن آسیاب خرابه جلفا در نقشه گوگل
تاریخچه آسیاب خرابه جلفا و علت نامگذاری آن
قدمت آسیاب خرابه جلفا به آسیابی مخروبه و قدیمی در جوار آن برمیگردد که در حدود 400 سال پیش مردم برای آسیابکردن جو و گندم به آن مراجعه میکردند. بد نیست بدانید که در گذشته آسیابهای آبی را کنار آبشارها و رودخانهها میساختند تا بتوانند سنگ آسیاب را با نیروی آب به حرکت درآورند.
آسیاب جلفا که حالا به اسیاب خرابه شهرت دارد، در اثر گذشت زمان تخریب شده و دیگر قابل استفاده نیست. ناگفته نماند که این آسیاب در سالهای اخیر مورد مرمت قرار گرفته تا گردشگران بتوانند در سفر به این منطقه، از این جاذبه قدیمی هم دیدن کنند. این آسیاب قدیمی و مخروبه ارتفاعی 10 متری و فضایی به وسعت 200 مترمربع دارد. آبشار جلفا نیز نام خود را از همین آسیاب قدیمی و مخروبه وام گرفته است.
ویژگی های طبیعی و ظاهری آبشار آسیاب خرابه
آبشار اسیاب خرابه تبریز از همه المانهای مهم برای خلق طبیعتی بکر و دلانگیز برخوردار است. همانطور که گفتیم، آب این آبشار از کوه کیامکی که بلندترین کوه منطقه ارسباران است، تامین میشود. دیواره این آبشار را گیاهان آبزی مخملیشکلی میپوشانند که سرسبزیشان طراوت و نشاط را برای این منطقه به ارمغان میآورد.
در اطراف آبشار نیز تجمع باشکوهی از درختان انجیر به چشم میخورد که زیبایی این منطقه را به طرز عجیبی کامل میکنند. بهجز آبشار اصلی، این منطقه نیز چندین آبشار کوچک و بزرگ هم دیده میشود که تلفیق صدای آنها با موسیقی طبیعت روح هر گردشگری را تازه میکند.
عکس جلفا اسیاب خرابه
وضعیت آسیاب خرابه جلفا در حال حاضر
طبیعت و مداخلات انسانی سبب شده تا بخشی از آبشار آسیاب خرابه آذربایجان شرقی تخریب شود. این آبشار زیبا در سال 1392 به دلیل یخزدگی و وجود حجم انبوهی از یخ، بخشهای زیادی از خود را از دست داد. از طرفی مداخلات انسانی سبب شده تا شاهد ریزش آسیاب خرابه در ضلع غربی این آبشار باشیم.
فاصله جلفا تا آسیاب خرابه و مسیر دسترسی آن
آبشار طبیعی آسیاب خرابه تا شهر جلفا 30 کیلومتر و تا تبریز 161 کیلومتر فاصله دارد. بنابراین اگر قصد سفر با پرواز تبریز را دارید، باید مسیر آسیاب خرابه جلفا را از فرودگاه تبریز ادامه دهید. برای این کار، باید از فرودگاه وارد بزرگراه تبریز-مرند شوید و سپس مسیر مرند-هادیشهر را ادامه دهید. به سهراهی هادیشهر که رسیدید، به سمت راست بپیچید و مسیرتان را ادامه دهید تا به جاده خاکی در نوار مرزی ایران و جمهوری آذربایجان و در نهایت جاده فرعی منتهی به آبشار برسید.
دومین مسیر آسیاب خرابه از شهر ارومیه میگذرد. فاصله ارومیه تا آسیاب خرابه 247 کیلومتر است که طیکردن آن چیزی حدود 3 ساعت و نیم زمان میبرد. از ارومیه به سمت کمربندی سلماس بروید و بعد وارد جاده خوی-سلماس شوید. سپس مسیرتان را به سمت مرند-جلفا و هادیشهر ادامه دهید. با پشت سرگذاشتن این مسیر حالا فقط به اندازه 4 کیلومتر با آسیابخرابه فاصله خواهد داشت.
آب و هوای آسیاب خرابه و بهترین زمان بازدید از آن
آذربایجان شرقی در دسته مناطق سردسیر ایران قرار میگیرد که تابستانهایی خنک و معتدل و زمستانهایی بسیار سرد و برفی دارد. با توجه به اقلیم این منطقه میتوان بهترین فصل بازدید از آسیاب خرابه خوی را فصل بهار و تابستان دانست.
اگر اقلیم خاص هر منطقه محدودیتی در سفر برایتان ایجاد نمیکند، باید بگوییم آسیاب خرابه در زمستان نیز به لطف سرمای یخبندان این منطقه، جلوهای فوقالعاده تماشایی پیدا میکند. از طرفی پاییز جلفا نیز رنگآمیزی خاصی به طبیعت اطراف آبشار میبخشد که هر گردشگری با دیدن آن شگفتزده میشود.
اگر میخواهید بهترین و زیباترین جلوه از این آبشار را نظارهگر باشید، صبح زود یا غروب آفتاب بهترین زمان خواهد بود. لازمبهذکر است که این منطقه در روزهای تعطیل حسابی شلوغ میشود. بنابراین، اگر به دنبال خلوتی و آرامش هستید، بهتر است روزهای میانی هفته را برای گردش در آبشار انتخاب کنید.
عکس آسیاب خرابه
امکانات گردشگری آبشار آسیاب خرابه
منطقه گردشگری آسیاب خرابه در جلفا امکانات متعددی را در اختیار مسافران قرار میدهد تا در رفاه و آرامش بیشتری طبیعتگردی را تجربه کنند. رستوران، مهمانسرا، پمپبنزین، بوفه، پارکینگ و سرویسبهداشتی از جمله مهمترین این امکانات است. ناگفته نماند که این منطقه آلاچیقهای متعددی هم دارد تا گردشگران بتوانند بساط کمپ تفریحی یکروزه خود را مهیا کنند.
دیگر جاذبه های جلفا در اطراف آسیاب خرابه
جاهای دیدنی اطراف تبریز در آذربایجان شرقی آنقدر زیاد است که برای بازدید از همه آنها باید روزهای زیادی از تقویمتان را خالی بگذارید. ما در ادامه بهترین جاذبههای این استان را که فاصله کمی با آسیاب خرابه دارد، به شما معرفی خواهیم کرد:
- کلیسای سنت استپانوس: به عنوان دومین کلیسای مهم ارمنیها شناخته میشود. آسیاب خرابه کلیسای سنت استپانوس نیز اثری تاریخی متعلق به همین کلیساست که با آبشار آسیاب خرابه کاملا تفاوت دارد.
- آبشار مهاران: آبشاری با ارتفاع 15 متر که در نزدیکی روستایی به نام قشلاق قرار گرفته است.
- منطقه تاریخی دده بابا اوبامیز: جاذبهای طبیعی، تاریخی و فرهنگی که به دلیل قدمت طولانی، مورد توجه گردشگران بسیاری قرار میگیرد.
- رودخانه ارس: رودی پرآب در نوار مرزی ایران که از 3 استان مختلف در یاران عبور میکند.
آبشار آسیاب خرابه؛ زیباترین جلوه از طبیعت جلفا
در این مقاله، شرح مفصلی از یکی از زیباترین آبشارهای ایران را در اختیارتان گذاشتیم تا اگر قصد سفر به تبریز را دارید، با این منطقه حسابی آشنا شوید. آبشار آسیاب خرابه از جاذبههای بکر و متفاوت استان آذربایجان شرقی است که بازدید از آن میتواند خستگی ماهها کار و مشغله را از شما دور کند. آیا تابهحال نام این آبشار به گوشتان خورده بود؟ اگر تجربه بازدید از این جاذبه بینظیر را دارید، در کامنتها برایمان بنویسید.